Placki szpinakowo-łososiowe - przepis na pyszne placuszki
MONIKA BOROWIEC-JUCHA • dawno temu • 4 komentarzeJeśli szukacie pomysłu na smaczny i nieskomplikowany posiłek, polecam Wam placki szpinakowo-łososiowe. Przepis na przepyszne placuszki znajdziecie poniżej.
Placki szpinakowo-łososiowe — jak zrobić?
Składniki:
¾ szklanki mąki gryczanej
½ szklanki mąki ryżowej
2 jajka
½ szklanki wody zmineralizowanej np. Muszynianki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego
3 ząbki czosnku
1 opakowanie wędzonego łososia ok 100g
Sposób przyrządzenia:
Mąkę, jajka, wodę zmieszać w mikserze — tak, by nie było grudek, a masa była lekko płynna (trochę gęstsza niż na naleśniki). Doprawić solą i szczyptą pieprzu. Podgrzać na patelni szpinak. Dodać czosnek, pokrojonego w kostkę łososia i wszystko doprawić pieprzem do smaku.
Poczekać, aż szpinak ostygnie i zmieszać go z naszym ciastem. Na rozgrzanej patelni roztopić masło klarowane lub olej kokosowy, formować placuszki ok. 1 cm grubości i smażyć z dwóch stron.
Dodatki, jakie sobie "zafundujesz" na zewnątrz, zależą już od Ciebie. Ja dodałam pomidorki koktajlowe, kawałki łososia i awokado. Placuszki są proste w wykonaniu. Pyyycha!
PS. Jeśli używasz mrożonego szpinaku, odlej nadmiar wody.
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze