Placuszki szpinakowo - łososiowe

Placuszki szpinakowo- łososiowe

Składniki:

¾ szklanki mąki gryczanej
½ szklanki mąki ryżowej
2 jajka
½ szklanki wody zmineralizowanej np. Muszynianki
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 opakowanie szpinaku mrożonego lub świeżego
3 ząbki czosnku
1 opakowanie wędzonego łososia ok 100g

Sposób przyrządzenia:

Mąkę, jajka, wodę zmieszać w mikserze tak by nie było grudek, a masa była lekko płynna (trochę gęstsza niż na naleśniki). Doprawić solą i szczyptą pieprzu. Podgrzać na patelni szpinak. Dodać czosnek, pokrojony w kostkę łosoś i wszystko doprawić pieprzem do smaku. Poczekać, aż szpinak ostygnie i zmieszać go z naszym ciastem. Na rozgrzanej patelni roztopić masło klarowane lub olej kokosowy, formować placuszki ok. 1cm. grubości i smażyć z dwóch stron.
Dodatki jakie sobie ,,zafundujesz” na zewnątrz zależą już od Ciebie. Ja dodałam pomidorki koktajlowe, kawałki łososia i awokado. Placuszki są proste w wykonaniu i pyycha.

Ps. Jeśli używasz mrożonego szpinaku odlej nadmiar wody.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Tańsze alternatywy dla superproduktów Sernik z dyni na owsianym spodzie z musem śliwkowo-żurawinowym Dietetyczny koktajl witaminowy Przekąski i desery dla sportowców Bananowy chleb Szybkie śniadanie, obiad, kolacja, czyli dania, w które nie trzeba wkładać wiele wysiłku Fioletowy chleb - nowe super food Domowe pralinki Dietetyczna pizza w 10 minut Pieczone sajgonki wegetariańskie Proste kulki 6 przepisów na odchudzające sałatki Pozbądź się toksyn! 5 przepisów na oczyszczające soki Koktajl, który redukuje cholesterol i spala tłuszcz Bezglutenowa pizza na brokułowym spodzie Sernik z kaszy bulgur Jak dobrze zacząć dzień, czyli co powinien jeść rano sportowiec? 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Sałatka ze słoika – pomysł na zdrowy lunch do pracy Te objawy świadczą o zakwaszeniu organizmu! Prosta metoda, dzięki której oczyścisz organizm z toksyn Tłuste przekąski, które pomagają schudnąć Przekąska po treningu: tost z masłem migdałowym i bananem Nie musisz się obawiać, jedząc te ciasta. Są zdrowe i nie tuczą

Popularne w tym tygodniu:

Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Detoksykujący koktajl z pietruszki, który przygotujesz w 3 minuty Przepis na pizzę na spodzie z kalafiora Co się dzieje w organizmie po zjedzeniu czekolady? Desery z płatków owsianych Co i o której godzinie najlepiej jeść na śniadanie? Zapytaliśmy o to dietetyka Właściwości pomelo. Sprawdź, dlaczego warto je jeść Śniadania od Chodakowskiej na okres jesienno-zimowy. Aż siedem propozycji! Koktajl mleczny z gruszką i cynamonem. Rozgrzeje i wzmocni odporność Mięso strusia – zdrowe, choć niedoceniane. Sprawdziliśmy, jak smakuje Co zjeść na kolację? - dieta na dobry sen, dieta dla aktywnych Kilka sygnałów świadczących o tym, że pijesz za mało wody