Bezglutenowy biszkopt - przepis. Jak zrobić bezglutenowy biszkopt?
MONIKA BOROWIEC-JUCHA • dawno temu • 7 komentarzySzukasz pomysłu na pyszne ciasto? Świetną propozycją jest bezglutenowy biszkopt. Przepis jest bardzo prosty, a efekt wręcz zaskakujący. Zapraszam!
Bezglutenowy biszkopt — jak zrobić?
Składniki:
- 6 jajek;
- 1 szklanka mąki z amarantusa;
- ½ szklanki ksylitolu;
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bez glutenu);
- 1 płaska łyżeczka cukru waniliowego (bez glutenu);
- 2 budynie śmietankowe (bg) lub mąka ziemniaczana;
- 1 galaretka agrestowa (bg);
- 1 galaretka wiśniowa;
- 7–8 jabłek typu Reneta;
- 1 puszka mleczka kokosowego;
- ¾ szklanki wiórków kokosowych;
- 1 kieliszek Cydru;
- 1 kieliszek mocnej kawy;
- dowolne owoce do dekoracji.
Bezglutenowy biszkopt — jak upiec? Sposób przyrządzenia:
Jajka umyj i osusz. Oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę. Dodaj ksylitol i cukier waniliowy. Wlej żółtka, dodaj mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i powoli zmieszaj wszystkie składniki. Foremkę wysmaruj olejem kokosowym i posyp dowolnymi płatkami bezglutenowymi, żeby ciasto się nie przykleiło. Włóż do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na ok. 25 min. Po tym czasie sprawdź patyczkiem czy biszkopt jest gotowy. Uchyl drzwiczki od piekarnika, wysuń ciasto na kratce i zostaw je tam jeszcze na 10 minut.
Jabłka obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Włóż do garnka i podgrzej, aż staną się miękkie. Do jabłek wsyp galaretkę agrestową i wszystko zmieszaj, aż galaretka pod wpływem ciepła się rozpuści. Odstaw do ostudzenia.
Otwórz mleczko kokosowe, ¾ wlej do garnka i postaw na ogniu, a do ¼ zimnego mleka wsyp budyń i energicznie rozmieszaj. Możesz dodać troszkę dowolnego słodzika. Kiedy mleko zacznie się gotować wszystkie składniki zmieszaj, aż powstanie bardzo gesty budyń. Dodaj kokos i odstaw do wystygnięcia.
Galaretkę wiśniową rozpuść z wodą według instrukcji na opakowaniu. Odstaw w chłodne miejsce, aż nieco stężeje.
Kiedy ciasto ostygnie, przetnij je na pół. Naponczuj biszkopt cydrem wymieszanym z kawą, nałóż ostygnięte jabłka, a potem budyń. Przykryj drugim biszkoptem i zalej galaretką. Ciasto możesz udekorować dowolnymi owocami. Włóż je na ok. 2 godziny do lodówki. Gotowe!
Ciasto jest pyszne. Z jednej strony kwaśne i orzeźwiające przez jabłka, a z drugiej strony troszkę kremowe przez budyń i ta lekko orzechowa nuta biszkopta z amarantusa… Mmmm. Palce lizać!
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze